Gemeentes zetten in op talentontwikkeling

, in

Assen streeft naar mobiliteit en hogere inzetbaarheid

Gemeentes zetten in op talentontwikkeling

De gemeente Assen zit in een veranderingstraject. De turbulente buitenwereld vraagt om snelle, flexibele en klantgerichte dienstverlening. Functies veranderen en verdwijnen, nieuwe functies ontstaan. Functiegaranties worden niet gegeven maar medewerkers worden wel intensief begeleid met loopbaangesprekken en beroepentests, ze gaan met hun eigen portfolio aan de slag en krijgen een profiel van hun gedrag en drijfveren. Zo’n profiel is volgens sommigen de sleutel tot succes: Iedereen presteert beter met kennis van zijn en andermans gedrag, drijfveren en talenten.”

De gemeente Assen staat voor een interessante uitdaging. Van de 700 medewerkers wordt verwacht dat zij flexibeler inzetbaar worden en ‘het stuur in handen’ nemen voor hun eigen loopbaan. In het Sociaal Akkoord 2011-2014 staan afspraken over het sociale beleid en de ontwikkeling van de organisatie. In plaats van ‘mens volgt functie’ wordt het uitgangspunt ‘mens volgt talent’. Kwaliteiten en talenten moeten uiteindelijk beter tot hun recht komen. Profielen van gedrag en drijfveren, aangevuld met een Trimetrix (om talenten in kaart te brengen) kunnen daarbij helpen.

Mobiliteitsbureau

Meer flexibiliteit, hogere inzetbaarheid en meer mobiliteit, dat is wat er van de medewerkers verwacht wordt. Ze moeten actief op zoek naar nieuwe mogelijkheden -binnen of buiten de organisatie. Om hen daarbij te helpen, is er inmiddels een Mobiliteitsbureau opgezet. Daar komen alle nieuwe vacatures binnen.

Ine Bont is Mobiliteitsadviseur. Zij vertelt over de ambities van het Mobiliteitsbureau: “We willen mensen helpen hun talenten te ontdekken en ontwikkelen. Daarvoor willen we hen veel kansen geven. In ruil daarvoor vragen we hen zich flexibel op te stellen en open te staan voor andere werkzaamheden en functies. Om hen daar bij te begeleiden geven we workshops en voeren we loopbaangesprekken. Iedereen krijgt een beroepentest aangeboden. Daarnaast maken alle medewerkers een portfolio waarin ze laten zien waar ze goed in zijn en hoe ze dat talent bij ons willen inzetten.”

Onderdeel van het portfolio is een gedrags- en drijfverenprofiel. Er wordt gebruik gemaakt van profielen van MDI die door De Zwerm Groep worden geleverd. Bont is zelf MDI-gecertificeerd. Ze schat jaarlijks zo’n 200 profielen voor Assen te maken. MDI vindt ze een goed instrument aangezien ze in korte tijd veel relevante informatie over mensen boven water krijgt. Bont: “Je legt een mooie basis voor verdere ontwikkeling. Het profiel is heel visueel, met kleuren en diagrammen, en door iedereen te begrijpen. Gedrag en drijfveren worden inzichtelijk gemaakt. Dat helpt bij talentontwikkeling en het in kaart brengen van de nieuwe omgeving die het best bij iemand past.”

Een aanvullend Trimetrix voor meer inzicht in iemands talenten doet Bont af en toe ook: “Ik schat zo’n tien keer per jaar, met name voor hogere functies. Als we willen weten wat iemand in potentie in zich heeft, en of dat er ook uit komt op de plek waar hij of zij zit, kiezen we voor een Trimetrix-profiel. Daarin worden ook de talenten meegenomen.”

Talentontwikkeling leading

Juiste talent op de juiste plek

Klik tekening en lees vise op talentontwikkeling

Barend Gerretsen werkt samen met De Zwerm Groep en adviseert de gemeente Assen regelmatig. Volgens Gerretsen is er enorm veel winst te halen zodra talentontwikkeling leading wordt. En niet alleen in Assen. Gerretsen stelt dat een groot deel van het aanwezige talent bij gemeentelijke organisaties niet wordt benut. Hoe komt dat? Gerretsen: “Er wordt teveel gedacht vanuit de functie en te weinig vanuit talent en passie. Hoe meer gedacht wordt vanuit talent en passie, hoe gemakkelijker het de mensen af gaat en hoe beter het resultaat.”

Zoals al vermeld: het motto is ‘mens volgt talent’ en ‘talent volgt functie’. Gerretsen geeft een praktijkvoorbeeld: “Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand het achter de balie niet naar z’n zin heeft en daar tòch kan blijven. Om achter de balie plezier te hebben, moet je extravert gedrag kunnen laten zien. Misschien heeft iemand dat ook wel in zich. Met onze profielen krijg je dat allemaal helder.”

Volgens Gerretsen kunnen de MDI-profielen met name interessant zijn voor grotere regiogemeentes als Ermelo, Harderwijk of Woerden. Ook voor grotere steden is het een prima instrument. Stel dat een gemeente als Nijmegen Melkertbanen moet schrappen, dan kunnen de profielen  deze mensen meer inzicht geven, zodat ze beter uitstromen. “Inzicht in zichzelf en daardoor een bewustere volgende stap.” Het idee is dat iedereen beter presteert met kennis van zijn en andermans gedrag, drijfveren en talenten.

Gemeentes boren met de profielen het potentieel op de werkvloer aan. Dat vindt ook Hans Herlaar, partner bij De Zwerm Groep: “Uit de losse pols is heel moeilijk helder te krijgen in welke rol iemand zich prettig voelt. De MDI-profielen zijn daarvoor een perfect instrument.” Herlaar is goed ingevoerd in de problematiek aangezien hij werkt als coach en begeleider voor gemeentes en GGD’s. Hij stelt dat directies er zich vaak niet van bewust zijn hoe succesbepalend effectief gedrag is. Herlaar: “Ze focussen vooral op opleidingseisen. Daaruit volgt dat mensen vaak op de verkeerde plek zitten. Of op de juiste, maar daar dan weer niet de talenten kunnen etaleren die de organisatie nodig heeft.”

Profielen in noordelijke provincies

In de noordelijke provincies wint het MDI-instrument aan populariteit. In de stad Groningen zijn alle P&O-adviseurs MDI-gecertificeerd. De gemeentes Hoogezand en Tynaarlo zijn ermee aan de slag gegaan. Ook de organisatie van de provincie Groningen werkt ermee. In het Drentse Borger-Odoorn wordt het instrument eveneens gebruikt.

Borger-Odoorn is bezig met het implementeren van Het Nieuwe Werken. De profielen worden gebruikt voor het vaststellen van functieprofielen, werving en selectie, betere doorstroming en outplacement. Ook voor teambuilding is MDI geschikt, laat personeelsadviseur Alja Vos desgevraagd weten. Het MT van Borger-Odoorn heeft onlangs teamsessies gedaan en daarbij gekeken naar haar eigen functioneren, de sterke en zwakke punten en manier van samenwerken. Dat beviel uitstekend.

Artikel delen: