Zes tips om de talenten van medewerkers te ontdekken

, in

Het zou goed zijn als bedrijven stoppen met gericht zoeken van talenten buiten hun bedrijf. Ze kunnen deze energie beter richten op het helpen ontdekken van de talenten van hun bestaande medewerkers. Ik ben ervan overtuigd dat bedrijven hun problemen veelal kunnen oplossen met de inzet en prestaties van hun huidige medewerkers. Zes belangrijke tips:

  1. Zie verschillen als een aanvulling op elkaar.
  2. Zie talenten inzetten als energie aanboren.
  3. De juiste vraag stellen is meer waard dan tien oplossingen geven.
  4. Trigger mensen om uit hun comfort zone te stappen
  5. Wees helder in opdrachten verstrekken.
  6. Spreek elkaar aan op onduidelijkheden en stel dus vragen.

Er zijn twee belangrijke redenen waarom medewerkers moeite hebben met het ontdekken van hun talenten.

Schermafbeelding 2015-01-05 om 21.19.57

ONDEK NU DE TALENTEN IN UW BEDRIJF

Voorkom zelf-beperkende overtuigingen

De eerste reden is dat de meeste mensen zelfbeperkende overtuigingen hebben. Bijvoorbeeld ‘Ik ben niet slim’, ‘Ik kan het niet’ of ‘Ik verdien het niet om te winnen’. Deze zelfbeperkende overtuigingen houden ze tegen bepaalde dingen uit te proberen, waardoor zij dus nooit hun eigen talent ervaren of ontdekken. Deze belemmeringen weghalen of hier zicht op krijgen, is een eerste stap die helpt talenten in beeld te krijgen.

Voorkom blinde vlekken

Een tweede reden is de blinde vlek. Mensen hebben moeite met het ontdekken van hun talenten en dat is onder meer te wijten aan hun blinde vlekken. Op basis van het Johari venster zijn er twee soorten blinde vlekken. De eerste is ons onbekend, maar aan anderen bekend. Volgens een collega ben je bijvoorbeeld echt goed in het oplossen van problemen, maar zelf zie je dit niet zo. De tweede is jou en anderen onbekend. Dat zijn de talenten die jij waarschijnlijk alleen onbewust gebruikt. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een doel in het leven hebben of weten wat jou werkelijk motiveert. Dit is een belangrijk gebied van zelfontdekking, omdat banen en relaties onmiddellijk veranderen bij dit soort zelfontdekking. Het ontdekken van zowel het ‘hoe’ en ‘waarom’ van je leven en hier doelgericht mee aan de slag gaan, leidt tot het ontdekken van talenten.

Belangrijke rol voor managers

Door deze talenten op de juiste plaats en op het juiste moment in de organisatie in te zetten, is het mogelijk om met de huidige medewerkers als organisatie te excelleren. Een tweede stap is dan ook zicht te krijgen op deze blinde vlekken. Managers hebben een belangrijke rol in deze ontdekkingstocht. De taak van een manager is niet om mensen over hun zelfbeperkende overtuigingen te vertellen, maar om ze te helpen bij het ontdekken van hun talenten. En dan is het belangrijk om zicht te hebben op de talenten van hun medewerkers.

Tot hier en verder!

Wacht niet langer en ga op zoek naar de talenten in uw organisatie en laat ons u daarbij helpen. Geef uw medewerkers zicht op hun belemmerende overtuigingen en breng hun blinde vlekken in beeld. Bij De Zwerm Groep hebben wij inmiddels veel ervaring opgedaan om managers en medewerkers te helpen bij het vinden van de talenten in hun organisatie. Wij hebben de tools, de ervaring en de expertise.

Neem voor meer informatie contact op met De Zwerm GroepSchermafbeelding 2015-06-16 om 18.18.24

Artikel delen: