Ik kan mij er zo boos over maken!

, in

Ik kan mij er zo boos over maken! Organisaties die nieuwe mensen aannemen bij een verandering of reorganisatie en de zittende medewerkers buitensluiten. ‘Alle medewerkers die niet passen in de nieuwe cultuur gaan eruit.’ Het is een gevleugelde opmerking van een in mijn ogen ouderwetse verandermanager. Mijn ervaring is namelijk dat de oplossing wel eens een deur, afdeling of gebouw verderop kan zitten …

Extern hunten van nieuwe medewerkers of hoeden van aanwezige talenten?

Wat ik vaak hoor: ‘De veranderende organisatie wil medewerkers aannemen die beter passen in de nieuwe cultuur.’ De afdeling HRM zet sollicitatieprocedures op en er komt geld vrij om deze reorganisatie te betalen. Het hunten op nieuwe medewerkers kan beginnen. Maar waarom wordt er toch zo weinig gebruik gemaakt van zittende mensen? Het is zo waardevol om goed in kaart te brengen wat de aanwezige ambities, competenties en talenten zijn. En, om deze te matchen met de gewenste nieuwe cultuur. Moeilijk is dat niet!

Schermafbeelding 2015-09-02 om 11.23.53

De inzet van Matchi

Ik ben zes jaar geleden begonnen met de ontwikkeling van ‘Matchi’. Een digitaal platform dat mensen kan selecteren, vergelijken, zoeken en matchen op basis van gedragsstijlen, drijfveren, talenten, denkstijlen en competenties. Door alle medewerkers in Matchi in te voeren met hun persoonlijke competentieprofielen en deze vervolgens te matchen aan het gewenste profiel komt er een duidelijk beeld naar voren van de zittende medewerkers versus de gewenste medewerkers.

Directiesecretaresse als manager

10
Het is van belang dat dit matchingsproces zorgvuldig wordt uitgevoerd. Maar als dat zo is, kan het gebeuren dat een regiomanager een controlerende rol krijgt binnen de staf. Het kan zelfs zijn dat de directiesecretaresse een prima manager blijkt te zijn. Reorganiseren kan dan menselijker, efficiënter en met betrokken en beter gemotiveerde mensen worden uitgevoerd. Uiteraard moet de organisatiemanager wel bereid zijn te gaan hunten binnen de eigen organisatie en open te staan voor het hoeden van zijn mensen: het managen van aanwezige talenten.

Extra voordelen

Het hoeden van de eigen medewerkers heeft nog extra voordelen. Tijdens het aansturen van de mensen zijn er heldere handvatten en kan er doelgericht te werk worden gegaan. Het monitoren van de aanwezige talenten geeft ook een realistisch beeld van de huidige cultuur. De doelen van de organisatie en de doelen van de medewerkers lopen hierdoor vaak parallel, waardoor het beste uit de medewerker wordt gehaald. En mocht blijken dat er geen match is, dan verlaat de medewerker de organisatie op een mensvriendelijke manier. Hij is zich ervan bewust dat hij niet meer bij de nieuwe cultuur past, voelt zich met respect behandeld en maakt vaak zelf de keuze om een passende omgeving te kiezen.

Meer informatie?

Heeft u interesse in het hoeden van uw mensen? Wilt u medewerkers kunnen selecteren, teams samenstellen, de juiste man op de juiste plek krijgen en gericht kunnen managen? Neem contact op met De Zwerm Groep en  wij helpen u met de juiste match.

 Relevante diensten

Relevante artikelen

Relevante folders

Artikel delen: