Saboteurs en Wijzen een duivels dilemma

, in

devil-and-angel-on-shoulder

Onder het genot van een kop warme, geurige thee praatte ik met twee vriendinnen over ons werk en de uitdagingen waarvoor we staan. Mijn vriendin vertelde hoe ze na een jaar hard werken hoorde dat ze volgend schooljaar niet terug hoeft te komen. In haar verhaal zag ik hoe zij in eerste instantie in de ‘houtgreep’ van haar saboteurs terechtkwam. Maar, ook hoe zij terugkwam in haar kracht door te luisteren naar haar innerlijke Wijze.

In de houtgreep

Een jaar lang had ze zich door haar leidinggevende gepusht en gestimuleerd gevoeld. Ze had alles van zichzelf te geven en veel dingen on hold gezet met de gedachte: ‘het eerste jaar moet je zaaien om in de daaropvolgende jaren te kunnen oogsten’. Ze was na het vervelende nieuws boos en had veel verwijten. De kans om te oogsten werd haar ontnomen. Ze veroordeelde haar leidinggevende en veel van haar collega’s, maar ook zichzelf. Had ze wel hard genoeg gewerkt? Was ze wel slim genoeg? Was ze niet leuk genoeg als collega en presteerde ze onder de maat? Deze innerlijke boodschappen van haar saboteurs maakten haar klein, kwetsbaar en onzeker. Gelukkig is deze vriendin niet alleen slim, maar heeft ze ook een goed ontwikkelde innerlijke Wijze waarnaar ze vaak luistert. Deze vertelde haar heel andere dingen. Hij vertelde haar ondersteunende en bekrachtigende boodschappen, zoals dat ze heel hard heeft gewerkt het afgelopen jaar en veel positieve ervaringen heeft opgedaan. Dat ze op eigen kracht een heel goed en zorgvuldig opgebouwd lessysteem heeft neergezet. Dat ze een visie op onderwijs heeft en mag vertrouwen op haar talent en creatieve oplossingen om haar werkprobleem op te lossen. Op het moment dat ze hiernaar ging luisteren, kon ik haar als het ware weer zien groeien. Ze werd rustig, had vertrouwen en er kwam ruimte voor creatieve ideeën.

De spons

Ik moet nu denken aan een goede metafoor, die duidelijk maakt wat het verschil is tussen het denken vanuit de saboteur of vanuit de Wijze. Stel je hebt een spons; zo’n mooie natuurspons die een beetje de vorm heeft van ons brein. Nu wil je deze gebruiken om een groot raam schoon te maken. Dat kan op twee manieren. De eerste mogelijkheid is dat je de spons helemaal uitknijpt, met alle kracht, totdat er geen druppeltje vocht meer uitkomt en dan ga je daarmee het raam schoonmaken. Bij de tweede mogelijkheid knijp je slechts lichtjes het overtollige water eruit voor je gaat poetsen. Wat denk jij dat het beste werkt? Wat werkt het prettigste? Wat kost het minste energie?

Ik denk dat de tweede optie het beste werkt. Het water dat nog in de spons is, gebruik je om het gehele raam nat te maken zodat het vuil los kan weken. Daarna kan het weer makkelijk door de spons worden opgenomen. Ook denk ik dat deze manier het prettigste werkt en het minste energie kost. Dit is ook hoe het werkt met ons brein.

Duivels dilemma

In mijn verhalen gaat het vaak over angst. Nee, natuurlijk heb ik het dan niet over onze gezonde angst die ons waarschuwt voor gevaar. Ik heb het over de saboteur die ons denken beïnvloedt en belemmert. Hij is een slechte raadgever en kost veel energie. Net als een krampachtig uitgeknepen spons. Zolang je hem zo vasthoudt, komt er niks meer in en alles is er al uit. In mijn drang om het goede te doen voor mijzelf en mijn omgeving, heb ik besloten dat ik niet in die angst wil leven. Ik wil niet meer naar die stem luisteren. Ik verkies de woorden van mijn innerlijke Wijze. Maar: dit is nu net het duivels dilemma van de saboteurs. De verleiding is groot om ze met veel ‘geweld’ uit je systeem te willen bannen, maar dan geef je ze juist de macht om te groeien en zich nog meer vast te zetten in je systeem. Als ware het de spons die je met veel kracht helemaal uitperst.

Schakelen naar je Wijze ik

De manier om beter vanuit de kracht van onze innerlijke Wijze te kunnen leven, is je saboteurs te laten voor wat ze zijn. Ben je boos, bang, gefrustreerd, jaloers of zit je midden in een conflict? Neem de tijd, al is het maar 10 seconden. Richt al je aandacht op een fysieke gewaarwording. Dit kan zijn je ademhaling, het voelen van je voeten op de vloer of iets anders dat je zintuigen kunnen waarnemen. Door je focus daarop te leggen, creëer je ruimte in je geest. Zelf vind ik de volgende truc goed werken. Als ik mijn saboteurs betrap en ik merk dat ik moeite heb om aan hun houtgreep te ontkomen, ga ik even naar het toilet. Ik ga even rustig zitten en voel mijn billen op de zitting. Drie rustige ademhalingen lang, richt ik al mijn aandacht op wat al mijn zintuigen mij te vertellen hebben over het zitten op de bril. Daarna ga ik terug waar ik gebleven was. Door jezelf te oefenen iedere keer even al je aandacht te richten, creëer je ruimte voor je innerlijke Wijze. Niet groot en moeilijk, maar heel vaak heel even heel mindful in het hier en nu.

Doe zelf ook de test!

In dit verhaal over saboteurs en Wijzen heb ik me laten inspireren door Shirzad Chamine. Hieronder kun je een Tedtalk van hem zien en heb ik een link bijgevoegd naar de test waarmee je je saboteurs kunt meten. Je bevindingen uit die test kunnen een leidraad zijn in een coachgesprek. Ik ben heel benieuwd wat je er van vindt. Laat je wat van je horen?

 

http://www.positiveintelligence.com/assessments/

Artikel delen: