Hoe doe je dat: verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven?

, in

We kennen dat gevoel allemaal: we observeren de wereld om ons heen en vertwijfelen ‘Waarom doen zij dat toch niet anders? Dat kan toch beter?’ Of we denken: ‘Wat kan ik zelf eigenlijk anders doen?’ Als jij jezelf dit laatste afvraagt, ben je in staat om naar jezelf te kijken. Een belangrijke keuze op weg naar verantwoordelijkheid nemen! In deze blog ga ik in op het belang hiervan op de werkvloer en mijn ervaring in de praktijk.

Pictrues of people with different age

Het klinkt logisch: eerst naar jezelf kijken in plaats van naar de ander of de omstandigheden. Toch is dat voor veel mensen lastig in de praktijk. Als je bijvoorbeeld jouw huidige werk niet meer leuk vindt en wat anders wilt doen, dan kun je denken ‘Ik moet toch gewoon werken? Geld verdienen? Ik kan toch niet zomaar iets anders gaan doen?’ Gelukkig moeten wij mensen niets. Alles wat wij doen, is uiteindelijk een keuze. Jammer is dat veel mensen hun leven en werk niet als keuze zien. Op het moment dat die knop om is, ligt de wereld aan ieders voeten. Want door eigen verantwoordelijkheid te nemen, kun je de juiste keuzes gaan maken. Jouw eigen koers gaan varen.

Keuzes durven maken

Eigen verantwoordelijkheid in de praktijk betekent zo bewust mogelijk leven. En, vanuit dit bewustzijn beslissen welke richting je op wilt en kiezen daarvoor te gaan! Die knop zomaar omzetten is echter niet zo eenvoudig. Verantwoordelijkheid in de praktijk brengen, is hard werken als individu en als deelnemer van een team. In het laatste geval spelen immers ook andere belangen. Ga je voor jouw eigen doelstellingen en ga je mee in de doelstellingen van de organisatie? Schaar je jezelf 100 procent achter de koers die de directie heeft bepaald? Of doe je dit juist niet? Belangrijk in elk geval is dat je een keuze maakt. Neem verantwoordelijkheid, word je bewust van welke richting jij op wilt gaan en maak jouw keuze. Kortom, blijf op koers in de organisatie waar jij nu zit of ga er vol voor en kies een andere richting.

Een veranderproces in gang zetten

Om verantwoordelijkheid in een organisatie te brengen met als resultaat betrokken en verantwoordelijke medewerkers, is begeleiding en training nodig. Hoe kun je jezelf plaatsen binnen de context van een verantwoordelijke organisatie en welke invloed heb jijzelf op jouw keuzes. Daarom zijn onze trainingen gebaseerd vergroting van zelfkennis. Waar wil je heen? Welke koers wil je varen? Belangrijk is ook om te zien wie er in jouw team zitten en ieders talenten optimaal in te zetten tijdens de samenwerking. Zo’n proces kan pijn doen en vraagt tijd. Denk aan afscheid nemen van lang ingesleten gewoontes, zoals stoppen met roken of het afschaffen van het kerstdiner. Maar het is het waard!

Het zaadje is geplant …

Recent deed ik de evaluatie bij een organisatie als afsluiting van een verandertraject, waarbij de training ‘Persoonlijke Effectiviteit’ een belangrijke rol speelde. Tot mijn grote vreugde bleek de groep het traject als succesvol te hebben ervaren. De inzichten verschilden en niet iedereen was over hetzelfde enthousiast, maar het zaadje is geplant. “Er is nu meer dialoog en dingen gaan veel meer vanzelf”, aldus de directeur. Terugkijkend heb ik medewerkers eerst een spiegel voorgehouden. Ik heb de groep helpen begrijpen hoe zijzelf, als mens, omgaan met zichzelf en anderen. Uitgelegd dat verantwoordelijkheid nemen en verantwoordelijk doen, vraagt om bestaande gewoontes te doorbreken en om nieuwe handvatten. En, om deze dagelijks toe te passen binnen de context van de organisatie.

Kortom, willen wij verantwoordelijk zijn in de praktijk van alledag, dan dienen wij ons ook elke dag af te vragen of wij verantwoordelijk bezig zijn geweest. Heb je die keuze gemaakt die het bedrijfsdoel dichterbij brengt en lig je zelf nog op koers? Jouw koers!

De praktijk

Wat ik zie is dat verantwoordelijkheid in de praktijk het volgende betekent.

  • Weten wat jij wilt
  • Zo bewust mogelijk leven
  • Lef tonen en keuzes maken
  • Als team samenwerken en gebruikmaken van elkaars talenten
  • Jezelf en jouw collega’s kennen en begrijpen
  • Afscheid nemen van ingesleten gewoontes
  • Leven in het nu en genieten van elke dag dat jij mag kiezen
  • Eerlijk en gelukkig zijn

Eigen verantwoordelijkheid in de praktijk is … ‘Niets moeten en alles willen doen vanuit wie jij bent en wil zijn, in harmonie met jouw omgeving. En … veel oefenen.’

Aanmelden/informatie

Wil u meer informatie aanvragen klik dan hier

info@dezwermgroep.nl

Klik op onderstaande link om folders te downloaden

Artikel delen: