Verbindingen en attitude . . .

, in

Het woord ‘verbinding’ komt vaak terug in mijn gedachten. Ik zie ook dat het woord de laatste jaren steeds meer opduikt in mijn trainingen en workshops. Iedere keer weer zie en voel ik namelijk de grote verschillen tussen mensen. Ik zie stevige verbindingen tussen collega’s, maar ook vaak losse draden in teams. En duidelijk is dat hechte teams beter presteren. Daarvoor moet het team dus de onderlinge aantrekkingskracht voelen en ook verbonden worden/blijven.

De inhaalslag van de teambuilding

Inmiddels kan ik zeggen dat een groot aantal bedrijven de afgelopen jaren een aardig deel van de verbinding met het personeel verloren hebben. De onderlinge aantrekkingskracht lijkt over de gehele linie verminderd. De voortdurende bezuinigingen op activiteiten die de groepscohesie en verbinding bevorderen, leiden nu echter tot de ‘onvermijdelijke inhaalslag’. Teambuilding is weer hot; verbinden is het toverwoord.

Wat de natuurkunde zegt …

Wie nieuwsgierig de naslagwerken erop naslaat, wordt verrast hoeveel verschillende toelichtingen en verklaringen er zijn voor het woord ‘verbinding’. Maar waar draait verbinding nu om? We voelen ons toch sowieso tot elkaar aangetrokken (‘cohesie’)? Is dat niet voldoende?

Een stukje natuurkunde. De wet van Newton:
Schermafbeelding 2015-11-24 om 17.07.32

met

  • F de zwaartekracht tussen twee voorwerpen
  • m1 de massa van het eerste voorwerp (in kg)
  • m2 de massa van het tweede voorwerp (in kg)
  • r de afstand tussen de zwaartepunten van die voorwerpen (in m)
  • G de Gravitatie constante = (6,67428 ± 0,00067) × 10-11 Nm2 kg-2

 De aantrekkingskracht tussen twee mensen is vanwege ons geringe gewicht zuiver natuurkundig gezien verwaarloosbaar. Blijkbaar speelt er dus meer. Wat ontzettend belangrijk is, is de attitude of grondhouding van de medewerkers. Deze persoonlijke instelling bepaalt de gevoelsmatige, niet meetbare aantrekkingskracht. Dáár zit dus de winst. Dan moeten we ook nog aan een blijvende verbinding werken. Ook daar spelen attitude en instelling een belangrijke rol.

Werk aan de attitude

Het is dus essentieel om aan de twee zaken gelijktijdig te werken. De eerste is de attitude om tot elkaar aangetrokken te worden. De tweede is de attitude om een sterke verbinding aan te gaan. En als je aan elkaar vastzit, moet je elkaar ook blijvend vertrouwen. Kortom: werk aan het vertrouwen en de attitude van de medewerkers. Ga met elkaar de dialoog aan. Ontwikkel de aantrekkingskracht en maak de stevige verbinding. En waar nodig ondersteunen wij daarbij graag!

Meer informatie?

Neem dan contact op met De Zwerm Groep. Wij kunnen je daar uitstekend bij begeleiden.

Artikel delen: