Leiderschap… wie ? ….ik ?

, in

Authentieke mensen hebben als vanzelfsprekend geen moeite met leidinggevende posities binnen organisaties. Het leidinggeven gaat ze makkelijk af en geeft zelfs energie. Maar wat als je van jezelf niet weet dat jij het leidinggeven in je hebt. Kan dit en wat dan? En wat als je een authentieke leidinggevende wil worden?

Eind maart gaf ik een tweedaagse teamtraining waarin ook het onderwerp leiderschap aan de orde kwam. Het betrof een directieteam (7 mensen, zowel mannen als vrouwen) van een middelgrote onderneming. Een van de mannen in de groep, Dirk, had ik al een tijd geobserveerd. Toen ik hem vroeg hoe hij zichzelf als leidinggevende zag, bleek hij daarvan geen idee te hebben. Dat hij überhaupt een leider was, ontging hem volledig. Telkens als wij een teamopdracht aan de groep gaven, dan werd er geïnventariseerd wat iedereen te doen stond. Opvallend was dat het rondje telkens bleef steken bij Dirk. Hij pikte de ideetjes uit de groep op en zette de mensen aan het werk. Als vanzelf, zo ging het steeds. En telkens als een ander persoon aangewezen werd als leider, nam hij het initiatief na enige tijd over. Iets wat ook als vanzelfsprekend geaccepteerd werd door de anderen.

attachment

‘s Avonds nam ik met hem door wat mij was opgevallen. Hij herkende niet wat ik hem vertelde. “Ik doe gewoon met de groep mee”, zo vond hij. In de evaluatie de volgende dag kwam het gesprek weer op leidinggeven. Ook Dirk kwam aan het woord. Hij vertelde dat hij absoluut niet het idee had dat hij een leider was. Mooi was om te zien dat de groep nu massaal complimenten voor zijn aanpak gaf. Ze gaven talrijke voorbeelden waaruit bleek dat hij wel degelijk de leiding nam en het ook nog fantastisch deed. Verbaasd hoorde hij het aan. “Hoe kan dat nou?”, vroeg hij. “Ik doe niets speciaals. Ik ben net zo goed als de anderen in wat we doen. Ik ben alleen maar mijzelf!”

Alleen maar mijzelf zijn?

Sommige mensen hebben dat. Die zijn gewoon zichzelf en tonen daarmee hun talent. In dit geval zagen wij een leider aan het werk. Wat zagen wij eigenlijk? Was Dirk ontvankelijk voor de gevoelens van anderen en hield hij hiermee rekening? Of zag hij de benodigde taken scherp op zijn netvlies en verdeelde hij de taken zo dat elke deelnemer deed waar hij blij van werd/goed in was? Zag hij het einddoel helderder dan anderen, zodat hij meer dan anderen wist waar hij heen wilde? ‘Alleen maar mijzelf ’ … Was Maarten Luther King alleen maar zichzelf? Was Nelson Mandela alleen maar zichzelf? Is een goede leider alleen maar zichzelf? Bij Dirk had ik de kans erachter te komen. Dus vroeg ik door om wat meer zicht op zijn leiderschap te krijgen.

Volgens Dirk werkte het bij hem zo:

 • Als ik een opdracht ga doen, dan wil ik geen tijd en materialen verspillen. Ik streef altijd naar de hoogste kwaliteit.
 • Ik omring mij met de nieuwste technologieën en kijk altijd of het proces beter kan.
 • Ik bekommer mij om de mensen. Ik let constant op of ze plezier hebben in wat ze doen. Als ik zie dat dit niet zo is, heb ik een gesprek met ze.
 • Ik vraag ze dan op de man af waarom ze lopen te chagrijnen of te mopperen. Vaak voelen ze zich niet gehoord door groepsleden of collega’s. Ze hebben vaak zelf ook goede oplossingen, maar deze komen dan niet aan bod. Na een kort gesprek gaat het meestal weer veel beter.
 • Ik spreek de groep ook toe en zeg dat ze iedereen een kans moeten geven en dat ze naar elkaar hebben te luisteren.

Ik was benieuwd naar wat de mensen in de groep van Dirk ervaren hadden. De reacties:

 • Dirk luistert altijd naar mij en maakt ook tijd voor mij vrij.
 • Hij weet de verschillende ideeën van ons altijd weer tot een oplossing te kneden en iedereen mee te krijgen.
 • Hij ziet als wij bezig zijn altijd direct waar het misgaat en stelt dan vragen om te kijken of wij het ook zien.
 • Hij weet feilloos wat het einddoel is en helpt ons dan daar te komen.
 • Als wij in een dip zitten, komt hij met zijn grappen op de proppen en brengt hij het plezier weer in de groep.
 • Zeg maar … hij zorgt voor ons!

Is leiderschap nu iets wat valt te leren? Of ben je ervoor geboren?

Voor alle niet-geboren leiders die een steuntje in de rug willen, bied ik een speciaal coachingstraject aan. Geef je leiding en merk je dat jij op sommige gebieden beter wilt worden en zo authentiek mogelijk wilt zijn? Of herken je iemand anders in de bovenstaande tekst? Neem dan contact met mij op. Dan zorg ik dat een stap in de juiste richting wordt gemaakt. Ook een tweedaags teamtraining kan voor een team de juiste eyeopeners geven die net het verschil maken in de successen.

Meer informatie?

Neem contact met ons op.

Artikel delen: