Leiderschapsontwikkeling: “Daar plukt het hele team de vruchten van”

, in

SONY DSC

In de veiligheidswereld vindt op het gebied van leiderschap veel oefening en training plaats. Een goede zaak, maar vaak krijgt de theorie de overhand. En wat blijft daar feitelijk van hangen? Als coach met veel ervaring bij de brandweer werk ik graag met de methode ‘groepsfeedback met gebruik van videoregistraties’. Ik ga de dialoog aan. Deze aanpak heeft een groot, positief effect op de zelfreflectie van deelnemers. We boeken effectieve leerresultaten en maken grote sprongen in de persoonlijke en professionele ontwikkeling. En dat is iets waar uiteindelijk het hele team de vruchten van plukt.

Veilige, respectvolle omgeving

Voor de brandweer zet ik deze methode met grote regelmaat in. Vaak komen we met een team samen op een brandweertrainingscentrum of in een oefenpand. We zorgen voor een veilige, respectvolle omgeving waarin iedereen zich durft te uiten. Met de gedragsprofielen van de deelnemers in de hand – de operationele bevelvoerders, hun team en bevelvoerders in opleiding – starten we vervolgens het gesprek, maar vooral ook de dialoog. Het zijn inspannende dagen, maar wel dagen die concreet resultaat opleveren.

Iedereen leert van iedereen

We gaan in op de diverse stijlen van leidinggeven, de bijbehorende communicatie en de effecten daarvan op een team. We benoemen met elkaar de verschillen en verdiepen ons in wat anders of beter kan. We bekijken het thema leiderschap van alle kanten. Letterlijk. Doordat ik eerder videomateriaal van het team heb opgenomen, kunnen we de praktijkbeelden gezamenlijk bekijken, de effecten bespreken en groepsfeedback geven. Daarmee komen de deelnemers veel over zichzelf en hun collega’s te weten. Deze gecombineerde dialoog blijkt krachtig en leerzaam. Iedereen leert van iedereen.

Continu leerproces

Na afloop van de videopraktijkdag hoeft de kennis ook niet weg te zakken. Deelnemers zijn gemotiveerd, kennen hun teamleden nog beter en kunnen altijd een beroep doen op de vastgelegde kennis. De videobeelden blijven bewaard en van de intercollegiale dialoog vindt verslaglegging plaats. Zo blijft het continue leerproces levendig van aard. Een van de mooiste herinneringen die ik heb, is aan de sessies met bevelvoerders in opleiding van de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. In twee jaar tijd hebben we drie videoregistraties gehouden, gevolgd door groepsfeedbacksessies. Stuk voor stuk inspannende dagen, maar de deelnemers hadden zich beter dan ooit op het eindexamen brandbestrijding voorbereid.

Meer informatie?

Heeft u ook interesse in een videopraktijkdag? Wilt u graag meer informatie of een vrijblijvende offerte op maat ontvangen? Neem contact op met De Zwerm Groep.

Artikel delen: