Een simpele formule als zelfhulp om je nieuwe uitdaging te vinden.

, in

 

‘Tijd voor een nieuwe uitdaging!’ Misschien heb je dit ook wel eens geroepen. Iedereen begrijpt het (‘ja, natuurlijk’) en daarmee is de kous meestal af. Niks mis met dit statement. De roeper geeft een sociaal wenselijke duidelijkheid: hij of zij is op zoek naar een andere baan of is er al aan begonnen. Toch kan achter dit statement ook een periode van minder gemakkelijke momenten schuilgaan. Want hoe ziet die nieuwe uitdaging er dan uit? Wat moet er nieuw aan zijn? Is het tijd voor een volledig andere werkomgeving of de ontsnapping uit een moeilijke situatie?

Op weg

De weg naar die nieuwe uitdaging zie ik voor me als een brug. Een brug met veel of weinig hindernissen. Weinig hindernissen? Dan rol je van de ene naar de andere plek, dan ga je waarschijnlijk door met wat je al deed. ‘Die heeft het goed voor elkaar’, wordt dan snel gedacht. Kom je hindernissen tegen op de brug, zoals gaten en obstakels? Grote kans dat je uit je comfortzone moet stappen. Het lijkt alsof je minder geluk hebt. Toch is dit de brug die je nieuwe perspectieven kan laten zien met … echte nieuwe kansen! Mensen over de brug helpen op weg naar een situatie waarbij het potentieel van iemand werkelijk tot zijn recht komt, dát is voor mij nou een fantastische uitdaging. Vooral omdat ik zo vaak heb meegemaakt dat die andere kant van de brug jou veel meer mogelijkheden biedt als je op het juiste moment de juiste steun krijgt.  

De brug met weinig hindernissen

De simpele voorstelling van zaken is: je hebt iets te bieden, wil de gelegenheid krijgen om dat in te zetten en kan daardoor vervolgens fijn leven: een goed inkomen, leuk werk. Je weet wat je te bieden hebt en er is ergens een perfecte plek waar jouw kwaliteiten tot hun recht komen. Rest slechts die twee bij elkaar te brengen. De sollicitatie wordt zo in elkaar gezet dat de vraag zo goed mogelijk wordt gedekt. Klaar. Een brug met weinig hindernissen.

Gaten en obstakels

Een andere voorstelling van zaken is dat van een functie helemaal niet duidelijk is wat werkelijk nodig is aan talenten. Of dat je als sollicitant of kandidaat eigenlijk niet weet wat je te bieden hebt. Misschien worden bepaalde kwaliteiten overschat, terwijl latent aanwezige talenten niet eens worden gezien. In de praktijk blijkt dat het voor veel mensen helemaal niet duidelijk is welke talenten zij kunnen aanspreken of willen ontwikkelen.

Talent ontwikkelt zich doordat ergens iets in iemand wordt geraakt en uitgedaagd. Vaak door toevalstreffers, proberen, de kans krijgen. Ontplooiing die niet was voorzien met potentieel dat eerder niet werd gebruikt. In een speurtocht naar iets nieuws zijn deze toevalstreffers lastig om rekening mee te houden en voor een manager te onvoorspelbaar om een beslissing tot aanname op te baseren. Een omgeving vinden of creëren waarin het mogelijk is jouw talent te ontplooien, als je al niet in zo’n flow zit, is gewoon niet gemakkelijk.  

De brug over met een formule!

Wat breng je mee aan kwaliteiten? Wat heb je nodig om de brug over te komen? En wat is er nodig om die kwaliteiten aan de andere kant van de brug tot hun recht te laten komen? Daar wil ik antwoorden op vinden. Ik kijk naar de mogelijkheden die schuilgaan achter het verhaal dat je vertelt. Wat je wilt, wat je allemaal kunt en hoe je de dingen doet (je gedrag en gewoontes). Dat is wat je meebrengt. Ze vormen samen de mogelijkheden en obstakels op de brug. Aan de andere kant van de brug jouw specifieke kwaliteiten tot hun recht laten komen, gaat over de stimulansen en voorwaarden die daarbij horen: welke voedingsbodem werkt goed? Wat kan je nog niet, maar is te ontwikkelen? En, welke steun is daarbij nodig?

Mijn ezelsbruggetje: [Willen x Kunnen x Doen] plus [Voedingsbodem x Steun] levert je ‘de nieuwe uitdaging’.

WKD + VS = je nieuwe uitdaging

Willen Wat je wensen zijn, misschien wel je dromen, ambities, passies, motivatie, weten wat je wilt, of dat juist niet weten, iets in je dat reageert, geloof, waar je gelukkig door wordt, energie van krijgt, energie, wat wil je ontwikkelen, toekomst.
Kunnen Aanleg, ervaring, competenties, vaardigheden, kennis, wat kan je ontwikkelen, beperkingen.
Doen Gedrag, houding, attitude, gewoontes, karakter, doorzetten. Hoe hard je ervoor werkt, het probeert. Werk je graag volgens plan of laat je dingen liever op je af komen? Intuïtief of planmatig?
Voedingsbodem Wanneer kom je tot je recht: op welk podium? Gelegenheid, platform, condities, omgeving, welk beetje geluk is nodig?
Steun Degenen die je kunnen helpen om zaken voor elkaar te krijgen: vertrouwen krijgen, het je gunnen, iemand die jouw talenten ziet, iemand die je coacht, wie kan de botsingskans vergroten om met de juiste anderen in contact te komen, welke stimulans is nodig? En vergeet je achterban niet.

Je kunt deze formule gewoon met trefwoorden invullen en er komt een helder beeld van wat jezelf meebrengt, wilt ontwikkelen en nodig hebt. Of het nu emotionele, intellectuele of spirituele kwaliteiten betreffen, de fase in je leven of leeftijd: de effecten hiervan kunnen allemaal meegenomen worden. Met assessments kun je nog dieper gaan om bijvoorbeeld gedrag, motivaties en talenten echt te testen. De ‘formule’ wordt dan nog krachtiger.

Ook voor managers een handvat

Managers kunnen de formule ook inzetten: stimuleer je medewerkers om hun nieuwe uitdaging te onderzoeken, geef ze de vereiste voedingsbodem, met steun en vertrouwen waar nodig. Het gaat erom de dingen die we ergens allemaal wel weten niet te vergeten en in verband te zien als je ermee te maken krijgt.

Kortom: ben je op zoek naar nieuwe mogelijkheden en wil je de brug over? Dan vraagt dat om inzicht om je talent goed te benutten en om een omgeving die stimuleert en helpt waar nodig. Als je dat weet, ben je al een heel eind op de brug. Je kunt dan aan beide zaken werken. En kom je er zelf niet uit, dan zijn wij er om dat extra zetje op het juiste moment te geven. Op naar de overkant!

Over het herkennen van talent gaat deze animatie:  https://www.youtube.com/watch?v=VfgmIEBZG3A

 

Meer informatie?

Neem dan contact met ons op.

Artikel delen: