Drie belangrijke redenen om onze outdoorselectie in te zetten!

, in

Sinds 2005 zet De Zwerm Groep zich in om de juiste brandweerman/-vrouw te selecteren. In opdracht van de brandweerkorpsen van Amsterdam en Den Haag ontwikkelden we in dat jaar een draaiboek. In essentie is deze succesvolle outdoorselectie vrijwel gelijk gebleven en voeren wij nog steeds de regie over de 24 uur durende selectiemethode. Wij zijn nu actief op zoek naar andere organisaties die geïnteresseerd zijn in deze bijzondere vorm van selecteren. Na het lezen van dit artikel in het AD vroeg mijn collega Peter Roemeling: ‘Waarom moeten organisaties juist voor deze intensieve selectiemethode kiezen?’ en ‘Wat is het geheim van het succes van deze selectiewijze?’ Goede vragen. Daarom zet ik in deze blog drie belangrijke redenen waarom organisaties met uitgebreide opleidings- en inwerktrajecten onze outdoorselectie moeten inzetten.

1: ‘You discover more in an hour of play than in a year of conversation’

outdoorselectieIn de veel toegepaste schriftelijke assessments kun je niet ervaren hoe vaardig iemand is in bijvoorbeeld samenwerken, communiceren of andere functievaardigheden. Dit soort competenties zijn op papier haast niet te meten. De enige oplossing is zien hoe iemand in de praktijk functioneert. Om te weten of iemand bijvoorbeeld kan zwemmen, zoek je zwemwater op en doe je een zwemtest. Daarom bootsen wij de competenties die we willen meten na in een 24-uurs outdoorassessment. Kandidaten krijgen allerlei werkvormen, oefeningen en opdrachten om belangrijke competenties/vaardigheden te testen, waarbij het team van De Zwerm Groep en de assessoren van de organisatie observeren wat er gebeurt. ‘You discover more in an hour of play than in a year of conversation’, is een uitspraak van Plato die hierbij aansluit en mij aanspreekt. Lichaamstaal, oogcontact, doorzettingsvermogen, samenwerking … hoe meet je dat in een schriftelijk assessment?

2: Verantwoord en helder afwijzen

Moet een kandidaat onverhoopt worden afgewezen, dan kan dit op een goed te accepteren wijze gebeuren. Hij snapt waarom: krachten en valkuilen worden aan de hand van concrete acties zichtbaar en bespreekbaar. We spreken over situaties als: ‘Bij die oefening hebben we dit gezien … Deed zich dat voor … Heb jij het zo opgelost … Ontstond die frustratie … En daarom vinden we jou niet geschikt voor dit vak want … We hadden graag gezien dat je het op deze wijze zou oplossen …’ Uiteraard geven we daarbij concrete feedback en voorbeelden van acties die wel tot succes leiden. Daarbij krijgt de kandidaat vaak nog tips of suggesties wat mogelijk voor hem een betere baan is of ontwikkelpunten zijn.

3: Kandidaten haken daarna niet snel af

Tijdens de 24 uur ontstaat een sterke binding met de organisatie die veel dieper gaat dan tijdens sollicitatiegesprekken. Daardoor haken kandidaten in het natraject nauwelijks af. De organisatie en de kandidaat hebben inmiddels een onderlinge band opgebouwd die ‘tussentijds opgeven’ bijna uitsluit. Het komt voor dat mensen meerdere sollicitaties hebben lopen. Kandidaten die bijvoorbeeld voorheen bij Defensie werkten, solliciteren ook bij de douane, marechaussee, politie en bewakingsorganisaties. Maar, de brandweer heeft na zo’n intensieve outdoorselectie een sterke pre. Ze kijken met plezier terug op een leuke, verrassende tijd. Over de organisatie ontstaat een positief gevoel en daarom willen kandidaten er graag werken. Overigens gaat ook de organisatie zelf meer moeite doen om mensen echt vast te houden en daadwerkelijk binnen te krijgen. De voorzitter van de selectiecommissie ervaart eerder een interne strijd wie een geschikte kandidaat in zijn ploeg kan krijgen. De betrokken assessoren (= middenkaderleden vanuit de organisatie met ervaring als waarnemer) kennen de kandidaten en denken mee over de juiste plek voor de sollicitant in de organisatie.

 SONY DSC

Scherp blijven zonder slaap

Hoe een dergelijke 24 uurs outdoorselectie verloopt, is te lezen in dit artikel van het AD. Een communicatiemedewerker van het AD is undercover gegaan en heeft zich laten testen op geschiktheid voor het brandweervak.

Meer informatie?

Neem voor meer informatie over outdoorselectie gerust de contact op met De Zwerm Groep.

Artikel delen: