Saboteren door te inspireren of inspireren door te saboteren?

, in

Schermafbeelding 2016-06-08 om 14.13.59

Saboteren klinkt negatief, maar wat houdt het in?

Inspireren klinkt positief, maar heeft deze medaille een keerzijde?

Bij welke gelegenheden saboteer ik het team waarin ik zit? Een aantal voorbeelden.

  1. Ik wil wel eens mijn zin hebben binnen het team. Ik zorg dan dat ik dit ook krijg door te gaan huilen.
  2. Tijdens sportieve teamactiviteiten doe ik rustig aan. Ik hou niet van sporten, het team wint dan niet en ik hoef niet nog een keer te sporten.
  3. Vergaderstukken lees ik altijd tijdens de vergadering. Ik zeg dan dat ik geen tijd had voor de voorbereiding, waarna we geen besluiten kunnen nemen.
  4. Soms zeg ik dat mijn agenda vol zit deze week, terwijl dat niet zo is.
  5. Als mijn werk niet af is, zeg ik dat mijn computer steeds vastloopt. Daardoor kon ik mijn werk niet afmaken; ik kan er niets aan doen.

Inspireren?Schermafbeelding 2016-06-08 om 14.15.47

Bij welke gelegenheden inspireer ik het team waarin ik zit?

  1. Als ik vertel over mijn successen.
  2. Als ik mijn teamleden help met winnen tijdens de estafette hardlopen.
  3. Als ik zeg dat ik altijd plek heb in mijn agenda.
  4. Als ik mijn vergaderingen wel voorbereid.
  5. Als ik om vier uur in de middag vraag of ik mijn collega’s kan helpen. Ik ben tenslotte al klaar.

Ik weet het niet hoor.

Door sabotageacties tijdens de tweede wereldoorlog is de vijand verslagen. Dat inspireert mij. Deze acties kwamen tot stand door een inspirerend handvest vanuit de USA, een gebruiksaanwijzing om te saboteren verspreid door de CIA.

Inspireren en saboteren hebben dus duidelijk met elkaar te maken. Het verschil is waarschijnlijk het doel dat men ermee wil bereiken en wie er gewin bij heeft. Als ik dus mijn team inspireer door sabotagedaden te plegen, ben ik goed bezig. Of niet?

Ik heb een collega die altijd inspirerend overkomt. Hij motiveert het team, heeft successen, scoort klanten en maakte mooie deals met klanten. Hij houdt zich echter nooit aan onderlinge afspraken en de teamdoelen worden dan ook niet behaald. Dus de valkuil bij inspirerende teamleden is dat zij tegelijkertijd ook de teamdoelen kunnen saboteren! Toch?

Het zelfde ?

Saboteren of inspireren is dus hetzelfde; de context waarin het plaatsvindt is duidelijk van groot belang. Tevens is het bewust zijn van wat het inspireren of saboteren teweegbrengt van belang.

Mijn tips!

1 Pas sabotage toe om te winnen als er valt te winnen en bespreek dit met het team.

2 Inspireer het team en zorg dat de leden gemaakte afspraken ook nakomen.

3 Word je er bewust van wanneer jijzelf saboteert of inspireert en vraag jezelf dan af hoe het overkomt bij de anderen. Goed bedoeld kan het in beide gevallen verkeerd worden opgevat en het teamdoel in de weg zitten.

Tot slot

Sabotage heeft een wat negatieve klank en is mijn inziens in de juiste context goed in te zetten om de doelstelling van het team te halen en als inspiratie in te zetten.

Inspiratie heeft een positieve klank en is mijn inziens in de juiste context goed in te zetten om de doelstelling van het team te halen en als sabotage in te zetten.

Ik wens iedereen een inspirerende week toe … tijdens het saboteren.

Bel of mail!

Dit klinkt allemaal eenvoudig, maar dat is het natuurlijk niet. Laat mij uw organisatie daarom helpen. Bel of e-mail en dan gaan we samenwerken aan nieuwe gewoontes, gewoontes die u door de toekomst van nu heen helpen.

Wil u meer informatie aanvragen klik dan hier

info@dezwermgroep.nl

Klik op onderstaande link om folders te downloaden

Artikel delen: